APPLE E-ATIK TOPLUYOR

 
Türkiye çapındaki mağaza ve yetkili servislerine geri dönüşüm kutuları yerleştiren Apple, elektronik atıklarınızı toplamaya başladı.Yeşil Bilgi Platformu; İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de bulunan toplam 10 adet APR (Apple Premium Reseller) ve İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Eskişehir ve Samsun’da bulunan Apple yetkili servis noktalarına e-atıklar için geri dönüşüm kutuları yerleştirdi. Toplanan e-atıkların geri dönüşümünden elde edilecek gelir; Yeşil Bilgi Platformu destekçisi sivil toplum kuruluşları olan Buğday Derneği, ÇEVKO, DenizTemiz Derneği (TURMEPA), Doğa Derneği, TEMA, TÜRÇEK ve WWF-Türkiye’ye aktarılacak.

Proje kapsamında, e-atık kutularına küçük ev aletleri, bilgisayar, telekomünikasyon ekipmanları, elektronik oyuncaklar, ısı ayarlayıcıları ve termostatlar gibi taşınabilen her türlü elektronik alet, cihaz ve ekipman atılabiliyor.

Hedef: E-atık Bilinci Kazandırmak

Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan, Yeşil Bilgi Platformu kapsamında, çevre sorunlarıyla bilginin bilince dönüşmesi hedefiyle mücadele edildiğini belirterek, “Ömrünü tamamlamış veya gelişen teknolojiyle birlikte eskiyen elektronik cihazların, içerdikleri maddeler dolayısıyla insan sağlığına ve çevreye ciddi zararları olabiliyor. Yeşil Bilgi Platformu olarak, elektronik atıklar konusunda toplumu bilinçlendirme misyonu üstlenmekle birlikte, e-atıkların yönetimi konusunda da farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi. Her yıl milyonlarca elektronik cihazın, kontrolsüz bir biçimde çöpe atıldığını ve doğaya bırakıldığını belirten Aydoğan, şunları söyledi;

Koç Bilgi Grubu şirketlerinde de elektronik atıkları toplayarak bunları geri dönüşüm süreçlerinden geçirmek veya doğaya en az zarar verecek şekilde imha edilmek üzere, ilgili yetkin kuruluşa teslim ediyoruz. Kampüsümüzde her 3 ayda ortalama 500 kilo elektronik atık topluyoruz. Bundan böyle bu projeyi topluma yaymak amacıyla, grup şirketlerimizden Bilkom’un desteğiyle, Türkiye genelindeki Apple mağazalarına ve yetkili servis noktalarına elektronik atık kutuları yerleştiriyoruz. Burada topladığımız elektronik atıkları, geri dönüşümden geçmek üzere gerekli yerlere ileterek, hem ülke ekonomisine kazandırmaya hem de çevreye zararlarını azaltmaya yardımcı olmayı hedefliyoruz.

E-atık Nedir?

Elektronik atıklar; Kurşun, Arsenik, Selenyum, Polibrominit, Antimon Trioksit, Kadmiyum, Krom, Kobalt, Cıva gibi çevre ve insan sağlığı için tehlikeli ve zararlı maddeler içeriyor. Örneğin bir bilgisayarda yaklaşık 1,4 kg kurşun, 0,002 kg kadmiyum, 0,000574 kg. civa bulunuyor. E-atıkların kontrolsüz bir şekilde doğaya atılmaları, çevre ve insan sağlığını tehdit edebiliyor. E-atıkların zararlarının minimize edilmesi için en doğru ve etkili çözüm ise geri kazanılmaları. Konunun uzmanı yetkili kuruluşlar tarafından geri dönüştürüldüğünde, e-atıklar, ülke ekonomisine de kazandırılmış oluyor.

OECD’nin Çevre Raporu’na göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibarıyla çevreyi tehdit eden e-atık miktarı 3 katına çıkacak. OECD tahminlerine göre dünyada, 2020 yılında 1995 yılına göre % 45 daha fazla atık üretilecek. Türkiye’de 1994 yılında yaklaşık 20 milyon bilgisayar (yaklaşık 7 milyon ton), e-atık olarak ortaya çıktı. 2004 yılında e-atığa dönüşen bilgisayar sayısı ise 100 milyona yükseldi. Her 5 yılda bir 130 milyon cep telefonu işlevini yitiriyor.